Mihajlović: Rehabilitacija puta Sjenica-Tutin nije predviđena Memorandumom

0
191

Iako je prethodnih dana pominjana u medijima, rehabilitacija putnog pravca Sjenica-Tutin nije predviđena Memorandumom o razumjevanju Ministarstva građevinarstva Srbije i turske kompanije TASIAPI, potvrdila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović u Skupštini Srbije odgovarajući na poslaničko pitanje Muamera Zukorlića.

Ministarka Mihajlović je kao razlog za to navela nekompletnost projektne dokumentacije i potvrdila da će druga dva putna pravca u Sandžaku biti sigurno rekonstruisana.

“Ovo što ste vi rekli da Memorandumom nije predviđena rehabilitacija puta Sjenica-Tutin tu ste u pravu, jer još uvijek nismo imali spremnu projektnu tehničku dokumantaciju, samo delimično. Delegacija iz Turske je još uvijek tu i mislim da su oni daas u Novom Pazaru i Sjenici. Ono što se sigurno radi, i čija je vrijednost minimum 100 milona eura, jesu Alinovići-Novi Pazar i Tutin Novi Pazar”, kazala je Mihajlović.

Podsjećamo, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je 6. maja ove godine u Istanbulu, tokom tursko-srpskog biznis foruma, Memorandum o saradnji s turskom građevinskom kompanijom TASIAPI.

Na osnovu ovog memoranduma, turska kompanija treba da uradi tehničke i finansijske prijedloge nekoliko infrastrukturnih projekata u Srbiji – rehabilitacija regionalnih puteva Novi Pazar-Tutin i Aljinovići-Sjenica-Novi Pazar, kao i gradnja obje dionice auto-puta Beograd-Sarajevo koje se nalaze u Srbiji, od Kuzmina do Sremske Rače, i od Požege do Kotromana, odnosno granice sa BiH.

Inače, informaciju da će se raditi saobraćajnica između Sjenice i Tutina, takozvani brzi put, u javnosti je iznio predsjednik Aleksandar Vučić, a prenijela agencija Tanjug.

Što se tiče nelegalnog prikupljanja novca od građana u Sandžaku za izgradnju lokalnih puteva, Mihajlović je istakla da ministartvo na čijem je ona čelu nije upoznato sa tim, ali da će reagovati ako dobije neophodne informacije.