Mediji u Srbiji: Mašinerija ludila (VIDEO)

149
Printscreen: YouTube

U najnovijem izvještaju o Srbiji Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije Vijeća Evrope izražava zabrinutost zbog stalnog rasta govora mržnje u srpskom javnom diskursu, koji je pojačan širokim medijskim izvještavanjem.

Teško je uopće definisati stanje medija u Srbiji. Mnogi ga upoređuju s devedesetima i Miloševićevom ratnom propagandom. Obzirom da posljednjih godina Srbijom (svakako i većinom medija u toj zemlji) vlada osoba koja je u vrijeme S. Miloševića obavljala funkciju ministra informisanja, stvari postaju jasnije.

Beogradski mediji svakodnevno pokazuju najgori oblik nacionalizma. Navešćemo primjer vodećeg lista u toj zemlji, koji vijesti iz Bosne i Hercegovine objavljuje u kategoriji ‘Republika Srpska’.

Bezbroj je drugih primjera šovinizma srbijanskih medija; od pokušaja negiranja bosanskog jezika i kampanje protiv nastave na istom za Bošnjake Sandžaka, veličanja ratnih zločinaca (Ratni zločinci kao medijske zvijezde).. te napose bezobzirnog huškanja na rat.

A šizofrenijom medija u Srbiji pozabavio se i Zoran Kesić u posljednjoj epizodi svoje emisije 24 minuta sa Zoranom Kesićem. Kesić lucidno i na jedan humorističan način komentariše i kritikuje društvenu zbilju u Srbiji, i kao takav je jedan od rijetkih novinara u Srbiji.

Izvor: Miruh Bosne