Majke Srebrenice proučile dovu i položile cvijeće na Platou Hatidže Mehmedović

0
135
Foto: Anadolu Agency

U dvodnevnoj posjeti Novom Pazaru boravi oko 80 članica Udruženja “Majke Srebrenice” i udruženja koje okuplja žene Zvornika. One su tokom prvog dana posjete obišle znamenitosti i kulturno-historijske spomenike u starom dijelu Novog Pazara, javlja Anadolu Agency (AA).

Članice dva udruženja obišle su Plato Hatidže Mehmedović koji se nalazi u centru tog grada gdje su položile cvijeće i proučile dovu za rahmet duši dugogodišnjoj predsjednici Udruženja “Majke Srebrenice”.

“I u Novom Pazaru se osjećamo tužno, s druge strane i srećno jer vidim da nismo zaboravljene i da naša Hatidža nikada neće biti zaboravljena. To govori i ovaj Plato u Novom Pazaru, čije je imenovanje inicirao gradonačelnik ovog grada Nihat Biševac. U ime udruženja sam mu zahvalna za takav gest. Ovo remek djelo, obilježje u obliku cvijeta nama puno znači. Svaka čast još jednom Novom Pazaru koji je učinio ono što su trebali svi gradovi i opštine u Bosni i Hercegovini, našoj Hatidži je samo u Sarajevu urađena česma, ovo vaše je mnogo veće i značajnije. Ovaj narod ovde u Novom Pazaru i mi smo jedna duša”, kazala je predsednica Udruženja “Majke Srebrenice” Fadila Efendić.

Foto: Anadolu Agency

Članice Udruženja “Majke Srebrenice” i udruženja koje okuplja žene Zvornika ispred zgrade Gradske uprave Novog Pazara dočekao je gradonačelnik Nihat Biševac.

Njegovom odlukom Gradska uprava će biti pokrovitelj posjete članica dva udruženja tom gradu, te će se, kako je rekao Biševac s tom praksom nastaviti svake godine u mesecu ramazanu.

Podsjetimo, prije sedam mjeseci u Novom Pazaru je otvoren Plato u centru grada, nazvan po preminuloj predsjednici Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidži Mehmedović.

Foto: Anadolu Agency

Plato su tada otvorili prvi čovjek Novog Pazara Nihat Biševac i predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić.

Centralni dio platoa čini fontana s cvjetom Srebrenice u sredini, nezvaničnim simbolom genocida počinjenog u Srebrenici. Bijela boja latica cveta predstavlja nedužnost stradalih, zelena boja koja je u središtu cveta predstavlja nadu, a 11 latica simbolizuju 11. juli. Idejno rešenje za ovaj projekat uradio je mladi novopazarski projektant Atila Hamidović.

Izvor: Anadolu Agency