Ljajić: Praljku su u Novom Pazaru ukrali novčanik, bio je ljut i jedva je čekao da ode iz Sandžaka

0
1089

Hrvatski general Slobodan Praljak, koji se ubio ispivši otrov u Haškom tribunalu, snimio je 1991. godine dokumentarni film “Sandžak – Novi Pazar” u kojem se pojavio sadašnji ministar trgovine, turizma i telekomunikacija i lider Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić.

Ljajić, koji je u to vrijeme bio generalni sekretar SDA Sandžak ispričao je svoje sjećanje na taj period, rekavši da ga najviše pamti po situaciji kada je Praljku tokom boravka u Novom Pazaru ukraden novčanik.

“Praljku je u hotelu “Vrbak” gdje je bio smješten ukraden novčanik. Pozvao me je jer sam mu ja bio na neki način domaćin. Ja sam otišao na recepciju hotela, on se svađao sa ženom koja je tu radila. Prijavili smo policiji krađu, ali se na tome sve završilo, novčanik nije nađen. Do tada je bio smiren i odavao utisak obrazovanog čovjeka i profesionalca. Poslije je, logično, bio vrlo ljut i jedva je čekao da ode iz Sandžaka. Nikada ga, nakon toga, više nisam ni vidio ni čuo. Nisam mogao da vjerujem kad sam tokom rata vidio da je on neki zapovjednik HVO u Bosni”, rekao je Ljajić.

Slobodan Praljak, hrvatski general koji se ubio prošle nedelje u Haškom tribunalu, po zanimanju je bio reditelj.

U filmu se pored Ljajića pojavljuje i Sulejman Ugljanin, predsjednik Stranke demokratske akcije u Sandžaku.

Reditelj Dino Mustafić komentirao je na društvenim mrežama emitiranje dokumentarnog filma „Sandžak – Novi Pazar“ koji je 1991. godine snimio Slobodan Praljak.
.
“HRT je dno. Emitira dokumentarac ratnog zločinca Praljka o političkoj borbi Muslimana Sandžaku“, naveo je Mustafić.

Film je, dodao je, pravljen u agitatorskom maniru.

“Estetski perverzno, otkriva bolesni um autora koji će taj isti narod nekoliko godina kasnije ubijati i slati u logore!“, navodi Mustafić.

Film, objavljen u znak sjećanja na Praljka (in memoriam), inače govori o položaju muslimanskog i srpskog stanovništva u Novom Pazaru uoči tadašnjeg popisa stanovništva. Praljak se pojavljuje kao scenarist i redatelj. Zanimljivo je da film počinje učenjem kur'anske sure.