Ljajić i ministar ekonomije Turske usaglasili sporazum o slobodnoj trgovini

47
Foto: Tanjug/Ministarstvo trgovine, turizma i telekominikacija

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarao je danas u Ankari sa ministrom ekonomije Turske Nihatom Zejbekčijem sa kojim je usaglasio tekst novog Sporazuma o slobodnoj trgovini dvije zemlje.

Novi Sporazum o slobodnoj trgovini trebalo bi da bude potpisan tokom zvanične posjete predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji 10. i 11. oktobra ove godine.

Resorno ministarstvo je saopštilo da taj dokument predviđa prvi put bescarinski izvoz 5.000 tona goveđeg mesa godišnje iz Srbije u Tursku.

Srpski proizvođači će prvi put na tržište Turske bez carina moći da izvoze definisane kvote sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja, semena suncokreta i pojedinih vrsta pekarskih proizvoda.

Sporazumom su definisane i duplo veće kvote za bescarinski izvoz iz Srbije u Tursku pojednih vrsta smrznutog povrća i suvih šljiva.

S druge strane, Srbija je omogućila bescarinski uvoz iz Turske utvrđenih kvota nara, jagoda, plavog patlidžana, tikvica, stonog i suvog grožđa, a takođe su povećane kvote pojedinih prehrambenih proizvoda, koje su već bile predmet slobodne trgovine dvije zemlje, navodi se u saopštenju.

Sporazum definiše i slobodnu trgovinu uslugama (finansije, transport, telekomunikacije, koprodukcija) što će u značajnoj meri doprineti poboljšanju investicione klime i većem dolasku turskih ulagača u Srbiju, a istovremeno će našoj privredi otvoriti prostor tržištu usluga u Turskoj.