Ljajić i Angjushev: Zajednički ekonomski prostor imperativ za zemlje Zapadnog Balkana

0
189
Foto: Anadolija

Zajednički ekonomski prostor je imperativ za zemlje Zapadnog Balkana, ukoliko žele da povećaju svoju konkurentnost, saglasili su se danas u Beogradu potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić i zamjenik premijera Makedonije Kocho Angjushev, javlja Anadolu Agency (AA).

“Čini mi se da ključna stvar, možda i ključna riječ tokom ove debate, ticala se formiranja zajedničkog ekonomskog prostora, što je imperativ za sve ekonomije zemalja Zapadnog Balkana. Mi smo pojedinačno svi mala tržišta da bismo mogli da izdržimo žestoku međunarodnu konkurenciju”, rekao je Ljajić na Samitu 100 lidera jugoistočne Evrope održanom u Beogradu.

Ljajić je istakao da su svjesni “unutrašnjih slabosti, kao i slabosti regiona, koje se ogledaju kroz lošu infrastrukturu, tehnološku zaostalost i veliki odliv radne snage, posebno mladih i obrazovanih ljudi”, te da su to problemi s kojima će se region i dalje i te kako suočavati.

“Odgovor na ove izazove mora da bude zajedničkim udruživanjem svih ekonomskih, ljudskih potencijala koje ovaj region poseduje i ja vjerujem da ovakvi samiti treba da budu podstrek i vladama u regionu da vrše permanentni pritisak na vlade u regionu da se rješavaju i neka preostala politička pitanja, ali da se ide brže i ka procesu ekonomske integracije ovog regiona, za šta nam je svakako potrebna podrška i Evropske unije”, naveo je.

Kako je dodao, zemlje u regionu moraju konačno da donesu odluku da li su za nacionalizam ili za pragmatizam.

“Mi smo u debelom zaostatku. Dok su drugi napredovali i ulagali u infatrukturu i digitalne vještine mi smo ratovali. Taj jaz ne može lako da se nadomjesti… Jesmo li za nacionalizam ili pragmatizam. Devedesetih smo izabrali nacionalizam i vidjeli smo kako je to završilo”, istakao je.

Zato, prema njegovim riječima, zemlje moraju donijeti političku odluku i izabrati da li će region imati perspektivu ako bude radio zajedno u cilju povećanja konkurentnosti i razvoja infrastrukture ili ne.

Govoreći o saradnji Srbije i Makedonije, Ljajić je rekao da su ekonomski odnosi odlični, da su uklonjene skoro sve vancarinske barijere, a da je ostalo još potpisivanje sporazuma oko priznavanja međusobnih sertifikata. On je naveo i da Srbija ostvaruje značajan izvoz u Makedoniju, istakavši da postoji prostor da se to uveća, kao i da se zajednički nastupa o tržištima.

Upitan da prokomentariše namjeru Telekoma Srbija da učestvuje u trci za kupovinu Telekoma Albanija, Ljajić je odgovorio da taj potez govori također o neophodnosti udruživanja svih ekonomskih potencijala u regionu.

Zamjenik premijera Makedonije Kocho Angjushev istakao je da mu zadovoljstvo što je na panelu učestvovao sa Ljajićem s kojim ima odličnu saradnju.

“Nadam se da će ta saradnja da se pretvori i u odličnu ekonomsku saradnju između Srbije i Makedonije, ali i u čitavom regionu”, kazao je.

Kako je dodao, ideje koje je danas čuo su ga motivisale da nađe rešenja za probleme, a što će doprineti unapređenju ekonomske saradnje u čitavom regionu.

Samit 100 je juče i danas okupio najistaknutije poslovne lidere Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije i predstavnike država iz regiona.