LICEMERJE SDA OKO VUČIĆA: U saopštenjima jedno na terenu drugo

0
223
Foto: Studio Eldar Tutin

Politika SDA Sandžaka prema Aleksandru Vučiću i srpskim naprednjacima postala je sumnjiva većini Bošnjaka u Sandžaku a i dobrom dijelu članova najstarije bošnjačke stranke.

Ono što dodatno zbunjuje je to što rukovodstvo ove bošnjačke stranke izgleda misli da se narodu može servirati sve i da će on to uz slast pojesti.

Najnoviji primjer ove totalno nejasne politike SDA Sandžaka je upravo nedavna posjeta Vučića Tutinu u sklopu kampanje “Budućnost Srbije”.

Lokalni ogranak SDA u najbošnjačkijoj općini u Srbiji, noć prije posjete Vučića, nakon što je naš portal objavio informaciju da su na brojnim mjestima u ovom gradu postavljeni bilbordi dobrodošlice srpskom predsjedniku, izdao je saopćenje u kojem se članstvo SDA obavještava da ova stranka ne učestvuje u dočeku Vučića.

Foto: Nedžad Smailagić / Sandžačke novine

Također, u izjavi za jedan od lokalnih portala, predsjednik ogranka SDA u Tutinu je objasnio da ova stranka ne stoji iza postavljanja bilborda sa slikom Vučića i natpisom “Dobro došao predsjedniče”.

No, već sutradan prilikom posjete predsjednika Srbije simpatizaeri i članovi ove stranke, ali i ostali građani bili su zatečeni kada su pored Vučića ugledali predsjednika općine Kenana Hota, inače jednog od najbližih saradnika lidera SDA Sulejmana Ugljanina.

Šta više, sam Vučić je, namjerno ili nenamjerno, sam otkrio da mu je doček u Tutinu organizovao upravo Hot, koji je inače poznatiji po nadimku Mašo.

“Shvatam što je meni Mašo (Kenan Hot, predsjednik opštine Tutin) organizovao doček”, kazao je u jednom trenutku, uz osmjeh, Vučić u svom obraćanju okupljenim građanima ispred zgrade srednjih škola u Tutinu.

Sulejman Ugljanin i Kenan Hot

Da su doček Vučića organizirali upravo predsjednik općine i lokalna SDA govori i činjenica da je prilikom posjete renoviranoj zgradi Tehničke škole i Gimnazije predsjedniku Srbije priređen veličanstven doček od strane građana ali i kolektiva i učenika pomenutih srednjih škola, što, sasvim sigurno, lokalni odbor SNS-a nije bio u stanju organizirati.

Politika koju SDA i njen lider Sulejman Ugljanin trenutno vode prema SNS-u najbolje govore činjenice. Dok se Srbija proglašava genocidnom tvorevinom odmah nakon toga Vučić dobija na izborima za predsjednika Srbije najveću podršku u mjestima i općinama sa apsolutnom dominacijom SDA.

Foto: Studio Eldar Tutin

Dok se izdaju SDA saopstenja da ne učestvuju u dočeku Vućića dotle najbliži saradnik Ugljanina uz široki osmjeh hoda rame uz rame sa “mrskim” Vučićem.

Dok se cijela Srbija diže na noge i protestuje protiv Vučića dotle SDA navodi neke trivijalne razloge zašto ne organizuje proteste u Sandžaku, a samim tim staje na stranu režima Vučića.

Zato bi bilo pošteno i ljudski da rukovodstvo SDA otvoreno kaže zbog čega ovakav odnos spram SNS i Vučića?