Izraelski vojnici pucali na demonstrante u Gazi: Poginula jedna osoba, 34 ranjene

0
1029
Foto: Anadolija

Najmanje jedna osoba je poginula, a 34 ranjene u napadu izraelskih vojnika na demonstrante koji su se okupili u Pojasu Gaze kako bi protestovali radi odluke SAD-a u vezi sa gradom Jerusalemom, javlja Anadolu Agency (AA).

Veliki broj Palestinaca, posebno mladića, okupio se poslije džume-namaza kako bi protestovali zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa, koju je saopštio u srijedu, da SAD priznaje Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Palestinci su održali proteste na nekoliko različitih lokacija u blizini granice sa Izraelom.

Izraelski vojnici, koji su se nalazili na izraelskoj strani, protiv demonstranata su koristili suzavac te bojeve i gumene metke, dok su palestinski mladići uzvratili kamenicama.

Foto: Anadolija

Glasnogovornik palestinskog Ministarstva zdravstva iz Gaze Eshref al-Kudra je za AA kazao da su izraelski vojnici nasrnuli i na demonstrante u pograničnom gradu Han Yunusu na jugu Gaze.

Naglasio je da je tom prilikom poginuo 30-godišnji Palestinac Mahmoud el-Mısri, koji je navodno pogođen metkom.

Foto: Anadolija

Dodao je da su ranjene ukupno 34 osobe, od čega osam na sjeveroistoku Pojasa Gaze, 17 na istoku Pojasa Gaze, jedna na istoku grada Rafaha i osam osoba na istoku Han Yunusa.

Palestinski pokret Hamas i druge palestinske organizacije su pozvale Palestince da protestuju radi odluke američke administracije da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Foto: Anadolija