Islamska zajednica u Srbiji: Počeli smo restauraciju Arap džamije

0
161
Foto: Medin Halilović

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji danas je počeo sa rekonstrukcijom Arap džamije u Novom Pazaru, javili su mediji bliski ovoj islamskoj zajednici.

Za sada nije jasno po čijem nalogu i pod pod čijim stručnim nadzorom će se izvoditi restauracija jednog od najstarijih građevinskih objakata u Novom Pazaru, nakon što je ova džamija duži period bila zatvorena za vjernike.

Glavni imam Asmir ef. Crnovršanin u izjavi za agenciju SANA rekao je da je ovo prva detaljnija rekonstrikcija ove džamije.

“Mislim da je ovo prva rekonstrukcija detaljnog tipa kao što se radi sada ova, možda vijekovima unazad nije na ovaj način odrađena. Dakle danas smo bili svjedoci da se krov u potpunosti sklonuo, to je bio oronuli krov, dotrajala ćeremida, daske protruhle, samo se zahvaljujem Uzvišenom Gospodaru Allahu dž.š. što nije svih tih godina neko stradao, pa i što nije tokom otklanjanja ovoga krova i svega onoga što smo odradili ovih prethodnih desetak dana kada je u pitanju restauracija Arap džamije, što se nije neko povrijedio”, rekao je Crnovršanin.

On je pozvao sve ljude dobre volje, sve vakife i sve vjernike da u mubarek mjesecu Ramazanu pokažu svoju darežljivost kada su u pitanju Allahove kuće i da daju koliko su u mogućnosti, kako bi se ovaj objekat što prije završio.