Imamović: Režim ljut što naprednjačko-radikalskog kandidata Zukorlića neće 70% Bošnjaka

0
118

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Enis Imamović zatražio je danas od premijerke Ane Brnabić da se izvini javno svim Bošnjacima, zbog izjave o predsjedniku te stranke Sulejmanu Ugljaninu za koga je rekla da treba da ide na liječenje i pozvao je da pogleda šta je tačno Sulejman Ugljanin govorio.

“Šta možemo očekivati od režima u kome premijerka u svoj njenoj nebitnosti na ozbiljnu konstataciju jednog manjinskog lidera odgovara rječnikom koji nije ni za ulicu. Ja od nje tražim javno izvinjenje svim Bošnjacima i da pre toga pogleda šta je tačno Sulejman govorio”, rekao je Imamović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Imamović je izjavio da Sulejman Ugljanin nije državu Srbiju proglasio fašističkom, nego paralelne državne strukture, koje žele državu u kojoj nema mjesta za druge i drugačije.

“Upravo te paralelne strukture koje su zadužene da svojim djelovanjem ovu državu proglase srpskom u kojoj neće biti mesta za druge i drugačije mi nazivamo faštističkim strukturama, a ne državu Srbiju”, rekao je Imamović.

On je kazao da su proteklih dana u javnosti tumačili izjave Ugljanina i spinovali kako njima treba i odgovara, a činjenica je da su nad Bošnjacima Sandžaka 90ih godina počinjeni zločini koji su, kako je istakao, “defakto motivisani fašizmom od strane tadašnjeg režima”.

“Dobar dio tadašnjeg režima čini i današnji državni vrh Srbije i njihove paralelne strukture”, dodao je Imamović.

On je kazao da su Bošnjaci narod nad kojim je počinjen genocid i da žive u zemlji koja je pred Međunarodnim sudom pravde proglašena krivom, jer nije učinile sve da spriječi taj genocid i da se danas i pored toga veličaju zločini i zločinci koji su taj genocid počinili.

“Za nas jesu fašizam, zločini u Sjeverinu, u Štrpcima, granatiranje sela Kukurovići, masovne otmice, privođenja, maltretiranja od strane policije u Sandžaku devedestih godina, za nas jesu fašizam skandiranje ‘Oj Pazaru novi Vukovaru’ i ‘Nož, žica, Srebrenica’ za koji još niko nije odgovarao, kao i paljenje Bajrakli džamiju u centru Beograd i to sve pod zaštitom države i paralelnih državnih struktura”, naveo je Imamović.

Nezadovoljstvo režimskih poslanika zbog poraza kandidata SNS-a i Srpske radikalne stranke Muamera Zukorlića na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće otkrilo je pravo radikalsko lice Parlamenta Srbije. Bošnjaci danas žive u zemlji čiji je aktuelni Predsjednik izjavljivao da ce za jednog Srbina ubiti sto muslimana, za šta još uvijek nije izrazio kajanje. Najgore laži i uvrede u Parlamentu pokreće osudjeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, a potpredsjednici Parlamenta Vjerici Radeti se bez ikakve osude i kazne dozvoljava da vrijedja žrtve genocida i njihove porodice pored toga što ima potjernicu haškog tribunala.Dakle u kakvoj državi danas žive Bošnjaci i svi drugi građani?

Posted by Enis Imamovic on Thursday, November 8, 2018

On je kazao da Bošnjaci žive u zemlji u kojoj je aktuelni predsjednik Aleksandar Vučić izjavljivao da će “za jednog Srbina ubiti 100 muslimana, a koji do danas za to nije izrazio nikakvo kajanje”.

Imamović je rekao i da u Skupšini Srbije sjedi ratni zločinac Vojislav Šešelj, i poslanica Vjerica Radeta takodje iz Srpske radikalne stranke, koja ima poternicu Haškog tribunala i koja bez ikakve kazne i osude vrijeđa žrtve genocida i njihove porodice.

“A vidjeli smo i kako Maja (Gojković) reaguje kada neko zatraži i da se raspravlja o njihovoj smjeni. Danas takvi ljudi daju sebi za pravo da oni u Sandžaku određuju ko će s kim formirati Bošnjačko nacionalno vijeće i na najgrublji način tako vrše pritisak i ucjene na bošnjačke intelektualce prvenstveno sa liste ‘Vakat je'”, kazao je Imamović.

On je istakao da je Srbiji preko potreban zakon o lustraciji da se pročiste sve njene tajne i javne službe, da se ujednači nacionalna struktura i da se tek onda govori o izgradnji demokratske, evropske zemlja, u kojoj su svi gradjani jednaki i u kojoj nećete biti progonjeni zbog drugačijeg mišljenja.

On je kazao da on i još jedan poslanik SDA nisu želeli prethodnih dana da učestvuju u raspravi u parlmentu tokom koje je napadan Ugljanin jer nisu željeli da daju legitimitet takvom načinu rasprave.

“Mnogi u ovoj skupštini su imali priliku da pokažu koliko su daleko spremni da idu u svojoj mržnji očigledno nezadovoljni rezultatom izbora za Bošnjačko nacionalono vijeće, na kojima je kandidat SNS i SRS Muamer Zurkolić izgubio, a onda su režimski poslanici i neki nazovi opozicioni pokušali ucjenama da prekrajaju izbornu volju Bošnjaka i nametnu Bošnjacima svog kandidata, koji je izgubio na izborima gdje je 70 odsto Bošnjaka reklo da ga ne želi”, kazao je Imamović.

On je rekao i da je aktuelna vlast tokom predizborne kampanje za nacionalna vijeća tolerisala napad Zukorlića na odbornike i pokušaj rušenja najviše gradske istitucije u Novom Pazaru, da su tolerisali i rušenje Arap džamije, koju je bez ikakvog plana i dozvole i rezona srušio mimo odluke Zavoda za zaštitu spomenika.

On je istakao da zbog svega toga snažno podržavaju obraćanje gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića u Strazburu pred tijelom Saveta Evrope, o ucjenama i pritiscima SNS tamo gdje oni nisu na vlasti i u kojima, kakao je dodao, učestvuju i pojedini osuđeni ratni zločinci.

Imamović je pozvao predstavnike Savjeta Evrope da prilikom posjete Srbiji posjete i Sandžak kakao bi ih podrobnije upoznali sa okolnostima u kojima danas žive Bošnjaci u tom regionu.

On je kazao da je Ugljanin i dok je bio dio Vlade Srbije govorio o problemima sa kojima se Bošnjaci suočavaju, ali i za to nije bilo sluha i da zato i nisu dio vlade.

Brnabićeva je ranije izjavila da se ne plaši izjava lidera SDA Sulejmana Ugljanina kao i da je Srbija od njega “navikla na raznorazne izjave”.

Ona je rekla da su za Ugljanina nadležne institucije, kako pravne tako i zdravstvene i da se ona time neće baviti.