Grad Novi Pazar kupio objekte TK “Raška”, planira gradnju toplane na biomasu

0
91

Grad Novi Pazar kupio je danas za 16 miliona dinara fabriku za preradu otpadnih voda, kotlaru i još nekoliko pomoćnih objekata tekstilnog kombinata “Raška” u stečaju, potvrđeno je radiju Sto plus u lokalnoj samoupravi.

Taj dio imovine nekadašnjeg giganta ovdašnje privrede prodavao se po početnoj cijeni od 15,2 miliona dinara, a na javnoj licitaciji u Beogradu učestvovala su i dva privrednika iz Novog Pazara, prenosi radio Sto plus.

Ovo je bila druga prodaja te imovine TK “Raška”, a prva je poništena jer su oba zainteresovana kupca odustala nakon licitacije na kojoj je, također, pobijedila lokalna samouprava.

Grad Novi Pazar je tada ponudio 84 miliona dinara, skoro šest puta više od početne cijene, ali nije potpisao kupoprodajni ugovor jer su procijenili da je cijena nerealno visoka.

Novopazarac Amer Hadžifejzović, kao drugi ponuđač, je potpisao ugovor, ali nije u zakonskom roku isplatio cijenu od 78 miliona dinara zbog čega je prodaja poništena.

Objekti koje je Grad Novi Pazar danas kupio nalaze se na parcelama 10897/9, 10897/46, 10897/48 i 10897/49, a koje su planom detaljne regulacije predviđene za izgradnju objekata javne namene, konkretno, toplane na biomasu.

Plan lokalne samouprave je bio da izgradnja tog objekta počne na proljeće ove godine, a da sa početkom grejne sezone toplana bude stavljena u pogon, ali će taj rok najvjerovatnije biti pomjeren.

Ukupna vrijednost izgradnje toplane na biomasu i toplovoda u Novom Pazaru je 3,6 miliona eura.