Genetska mapa koja je uvela pometnju na Balkanu

293

Piše: Esad Kučević

Ponekad istina zuri pravo u lice. Upravo to dešava se pri svakoj proveri porijekla, ključne riječi, koja često i prečesto asocira na provokativno pitanje: “Šta je starije: kokoška ili jaje?”

Međutim, ovo mišljenje nije posvećeno poreklu života. Nema motiva ni da se priča i prepričava porijeklo vrsta iako je u istoimenom djelu Čarls Darvin naglasio da “čovjek, sa svojim plemenitim osobinama, još u svom telesnom okviru nosi neizbrisiv pečat svog nižeg porekla”.

Dakle, tema nije uzrok nego metoda i posledice onoga što predstavljaju nasledne tzv. haplogrupe, najznačajnija karika u tumačenju davnašnjeg porekla svih, pa i balkanskih naroda.

Istina za 100 dolara

Biološki mit zapisan je u genima. U nasljednoj materiji, za koju planetarno slavni Met Ridli, u svjetskom bestseleru Genom, prevedenom na 50 jezika, smatra da predstavlja “jednu vrstu autobiografije ljudske vrste”.

Večnu zagonetku, koja podjednako intrigira koliko i iritira, bez obzira na to što početkom trećeg milenijuma širom planete postoji nova, surovo precizna naučna metoda za utvrđivanje ličnog praporekla.

Uslovi su, većinski, pristupačni. Sve što je potrebno jest da se ode na sajt nekoliko kompanija, koje se bave ovim poslom, uplatite 100 dolara i pošaljete uzorak brisa pljuvačke u epruveti. Nakon nekoliko nedelja dobićete e-mailom jedan poveći dokument, koji sadrži podatke o vašim genima.

Sasvim dovoljno da suočavanje sa svojim najdaljim rodoslovom može da počne, uz konkretno i generacijama dugo priželjkivano objašnjenje iz kojeg dijela Evrope, Azije ili Afrike potiče određen procenat vaših gena i kuda su se tokom migratornih epoha kretali vaši preci.

Interesovanje je nadmašilo sve pretpostavke. Razvila se genetička geografija, specijalna veza historije i praistorije, kako funkcionalno, tako i mapiranjem. Dosad je više od milion ljudi iz raznih država uradilo ove testove i danas se stekao dovoljan uzorak, na osnovu kojeg je napravljena “genetska mapa Evrope”, koja je uključila i genetsku mapu Balkana. Prvi put dobijena je realna, naučno dokazana slika o tome ko su i odakle su došli Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Makedonci ili Albanci.

Ova mapa počela je da se širi brzinom svjetlosti. Naročito je popularna po nacionalističkim internetskim forumima, na kojima ne prestaje da proizvodi lavinu zapaljivih komentara kod onih koji ne znaju da nacija nije biološki, odnosno genetski nego kulturološki fenomen.

Nastavite sa čitanjem na portalu Al Jazeere

Izvor: Al Jazeera