(FOTO) Rijetko viđen prizor u današnjem Tutinu: Pranje ulica 90-tih godina

0
224
Foto: Facebook / Građanska inicijativa "Za naš Tutin"

Pranje ulica je civilizacijska tekovina koja se svakodnevno upražnjava u svim normalnim gradovima svijeta. No, u Tutinu ova aktivnost, prema svjedočenju samih žitelja, predstavlja prizor koji se rijetko može vidjeti – ne više od nekoliko puta godišnje.

Pranja ulica kada se to obično u normalnom svijetu čini, noću ili u ranim jutarnjim časovima, jakim mlazevima vode kojom se blato i prašina usmjeravaju u odvode za kišnu kanalizaciju.

Naslovna fotografija ovog teksta, koju je na Facebooku objavila Građanska inicijativa “Za naš Tutin”, snimljena je 90-tih godina na Autobuskoj stanici u Tutinu prilikom pranja perona. Pranje ulica i drugih javnih površina ni u to vrijeme nije bila redovna aktivnost u ovom gradu, ali je ipak mnogo češće sprovođena nego u današnje vrijeme.

Pranje ulica rijetka je “počast” koju građani ove sandžačke varošice dobijaju, a izostanak ove aktivnosti odvajkada je sužbeno pravdan nestašicom vode.

Rijetko viđen prizor: Centar Tutina 2002. godine, oprana glavna ulica pred početak Sandžačkih igara

Za održavanje čistoće javno- prometnih površina, odnosno ulica na teritoriji grada i mjesnih centara, iz budžeta Opštine Tutin godišnje se izdvaja približno 30.000.000 dinara, a ova aktivnost na gradskom području poverena je privatnom operateru, preduzeću “FCC” iz Beograda.

Planom komunalne djelatnosti opštine Tutin predviđeno je svakodnevno ručno i mašinsko čišćenje i pranje 8 od 90 gradskih ulica.

Primjera radi, u Godišnjem izvještaju opštine Tutin o izvršenju programa za 2017. godinu se navodi da su sve predviđene aktivnosti na održavanju čistoće na površinama javne namjene u popunosti realizovane, u smislu da su sve predviđene gradske ulice (8/90) ručno i mašinski čišćene i prane.

Izvor: Sandzacke.rs