Esad Kučević: Vojska Nikolićeva, muka Vučićeva

502

Puče čutura. Prvi štrajk u historiji srpske vojske uzdrmao je odnose na najvišoj političkoj sceni Srbije i doveo do sukoba Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, čiji se konačan obračun očekuje u predshedničkoj kampanji.

Hroničari kažu da mračna radikalska prošlost dolazi po svoje, dok iz savhetničkih klubova na Andrićevom vencu i Nemanjinoj 11 nevoljno podshećaju da je sve već viđeno. Puč, ali zamalo sa ponovljenom mogućnošću sve izvhesnijeg razlaza. U situaciji kad su se posle američkih izbora Srbi preko noći presvukli, skinuli sa sebe Vladimira Putina i principijelno navukli Donalda Trampa.

Vodeći računa, prije svega, o svom identitetu, a u ime neizmernog patriotizma, eskalirala je trampohisterija, u čijoj senci je protestni izlazak vojnika s transparentima i pištaljkama na raskrsnici Nemanjine i Kneza Miloša.

Jedanaest spornih tačaka

Brižljivi statističari su izračunali da se predsednik i premijer Srbije zvanično, direktno i javno, mimoilaze oko 11 spornih tema. Povodi su različiti, a pristup toliko kontradiktoran kao da se radi o zvaničnicima NATO-a i bivšeg Varšavskog ugovora, a ne o najmoćnijim ljudima u Srbiji. Prema hronologiji i značaju, uzroci nesuglasica su: protest vojnog sindikata, Kosovo i UNESCO, predsjednički izbori, vanredni parlamentarni izbori, poligraf, savetnici, tajkuni, Srpska napredna stranka, Briselski sporazum, ko se s kim sastaje te poplave i ljetovanja.

Za predsjednika Nikolića vojska je stub bezbjednosti i ekonomske politike. Zato Nikolić podržava vojna lica koja protestuju zbog teškog socijalnog i materijalnog položaja. Dok traže veće plate, bolji položaj, poštovanje zakona… “Vojska je stub svih politika. Ne mogu se na njoj prelamati mere kojima bi se dokazalo da može dovoljno da se uštedi. Ko ne želi svoju vojsku, taj će zažaliti što ima tuđu”, rekao je Nikolić, pred kamerama javnog servisa.

Nastavite sa čitanjem na portalu Al Jazeere

Izvor: Al Jazeera