Erdogan: Polomiti ruke onima koji objavljaju ekonomski rat Turskoj

0
355

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je, u vezi napetosti u odnosima s Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i kretanjem kursa turske lire, poručio kako je vrlo jasno da se tu ne radi o dolaru, niti o euru, niti o zlatu, već o pucnjevima ekonomskog rata prema Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je boravio u turskom crnomorskom gradu Rizeu, gdje se obratio okupljenim građanima. Tom prilikom je govorio i o posljednjim dešavanjima i napetostima u odnosima Turske i SAD-a.

“Vrlo dobro znamo da se ovdje ne radi o dolaru, niti o euru, niti o zlatu. Ovo su pucnjevi ekonomskog rata objavljenog našoj zemlji. Naravno da smo mi protiv toga poduzeli sve neophodne mjere, nastavljamo poduzimati. No, glavna stvar je polomiti ruke onome ko otvara vatru iz tog oružja”, poručio je Erdogan.

Naglasio je kako će skupo platiti oni koji se zarad sitnih interesa suprotstavljaju zemlji poput Turske.

Osvrnuo se i na kretanja kursa turske lire.

“Da li može postojati razuman razlog da kurs lire, koji je dan prije 15. jula u odnosu na dolar iznosio 2,8, s jučerašnjim danom bude viši od šest?”, upitao je Erdogan, te dodao:

“Nikada nećemo prihvatiti poredak gdje se cijelom svijetu objavljuje ekonomski rat i zemlje ruše kroz prijetnje sankcijama”.