EKSKLUZIVNO: Rasim Ljajić se povlači i ako ne bude izbora

0
230
Foto Marko Đoković

Piše: Damir Alomerović

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić u više navrata je najavio svoje povlačenje iz izvršne vlasti nakon sljedećih izbora ili eventualne rekonstrukcije Vlade. Za jedne je to bilo veliko iznenađenje, imajući u vidu da je Ljajić skoro dvije decenije član svih vlada poslije petooktobarskih promjena. Drugi su u tome vidjeli neki Ljajićev manevar, izražavajući skepsu da će se to dogoditi.

Najdalje je u tome otišao nedjeljnik NIN, koji je u samom naslovu teksta (ODLAZAK IZ VLADE JEDNOG DANA) jasno dao do znanja šta misli o navodnom Ljajićevom povlačenju. Inače, kroz cijeli tekst provlači se krajnje kritična nota zbog njegovog koaliranja sa Vučićevom strankom, ali i postavlja pitanje: zašto ne podnese ostavku nego čeka izbore za koje još niko i ne zna da li će biti održani.

Pitanje vanrednih izbora aktualizovano je Vučićevim najavama da bi opoziciji, koja protestuje u Beogradu, mogao da ponudi izbore kao odgovor na njihovo nezadovoljstvo. S druge strane, opozicija je po prvi put glasno spomenula mogući bojkot izbora. Niti Vučiću odgovaraju izbori koje bi opozicija bojkotovala, niti opoziciji odgovaraju izbori na kojima bi izgubila. Tako da se “status kvo” nameće kao najrealnije riješenje. To znači da se sve pomjera za 2020 godinu.

Kako Sandžačke novine saznaju, Ljajić je zato tokom novogodišnjih praznika održao sastanak sa najbližim saradnicima i jasno stavio do znanja da će se u toj varijanti on odmah povući sa ministarske funkcije, ne čekajući ni izbore ni rekonstrukciju. U protivnom, oni koji su tvrdili da Ljajić samo traži načine da što duže ostane na funkciji, dobili bi za pravo. Svojim saradnicima on je objasnio da je to jedini način da se sačuva kakav-takav kredibilitet.

Vjerovatno je Ljajić sa ovom odlukom i zakasnio, imajući u vidu nedavne napade Šešelja i Zukorlića, kojima je bez ikakve sumnje koordinirao i dirigovao sam Vučić, ali je svakako i zakasnela reakcija bolja od čekanja i odugovlačenja. Ako ništa drugo, biće to i prilika za Ljajića da dokaže da se nije “venčao sa foteljom”.

To može biti ne mali kapital pred sljedeće parlamentarne i lokalne izbore. Uostalom, na spomenutom sastanku, kako tvrdi izvor Sandžačkih novina koji je prisustvovao istom, Rasim Ljajić je jasno stavio do znanja da su lokalni izbori u Sandžaku apsolutni prioritet za njega i njegovu stranku, i da će ostavkom u vladi, imati daleko više vremena da se posvjeti kampanji za te izbore.