Džudžo: Bošnjačka djeca po automatizmu na nastavi na bosanskom

0
121
Foto: CBS

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esad Džudžo rekao je danas da će se od ove školske godine bošnjačka djeca po automatizmu, na osnovu maternjeg jezika roditelja, upisivati na nastavu na bosanskom jeziku.

On je na konferenciji za novinare rekao da više neće biti anketiranja prilikom upisa učenika i da su za to dobili podršku od resornog ministarstva i od direktora sandžačkih obrazovnih ustanova, piše Radiostoplus.com.

“Dakle, šesta generacija učenika u kompletnoj nastavi na bosanskom jeziku upisivaće se po automatizmu kao što je to slučaj kod učenika na srpskom, mađarskom, slovačkom, rumunskom, albanskom, bugarskom, rusinskom i hrvatskom jeziku. Zaključak je da za naredne dvije godine uskladimo pohađanje nastave na bosanskom i srpskom jeziku sa nacionalnom strukturom u ovom regionu, gde živi 64,2 odsto Bošnjaka“, rekao je Džudžo.

Screenshot/RTV Novi Pazar

Nastavu na bosanskom jeziku trenutno pohađa oko 17.500 učenika u 40 obrazovnih ustanova u predškolskim, osnovnim i srednjim školama u Sandžaku.

Džudžo je dodao i da su dobili podršku za otvaranje studijskog programa Bosanski jezik i književnost od ove školske godine na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, koji će biti akreditovan do kraja narednog mjeseca.

Kao jedan od priroteta ovog nacionalnog organa, čiji novi saziv 29. marta broji 100 dana od preuzivanja rukovođenjem, naveo je obnavljanje Musale u Prijepolju do kraja ove godine.