Dodik i Vučić na Pešteri: Zajedničko praćenje velike vojne vježbe

0
141
Foto: Vojska Srbije

Na priveremnom poligonu Pešter završena je Združena taktička vježba “Borbena grupa na maršu s prelaskom u napad”, za čiji početak je dao odobrenje predsjednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić.

Borbena grupa je dobila zadatak da se prikupi u Novom Pazaru i izvrši marš pravcem Novi Pazar – Duga poljana – Buđevo, a u toku marša izviđačka avijacija izvršila je izviđanje pravca snaga iz vazdušnog prostora, sa privremeno posednutih vatrenih položaja.

Nakon toga, tri OIA BRDM-2 u sastavu čeone patrole naišli su na neprijatelja u rejonu Polje, gde je došlo do međusobnog razmenjivanja vatre. Posade OIA BRDM-2 izvele su bojno gađanje po temi “BRDM-2 u napadu.

Foto: Tanjug

Vježbu “Borbena grupa na maršu sa prelaskom u napad” izvela Druga brigada Kopnene vojske, u sadejstvu sa Četvrtom brigadom Kopnene vojske i jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.

Na vježbi je angažovano oko 2.000 vojnika i više od 100 borbenih sredstava.

Na vježbi je demonstrirano dejstvo lovačke avijacije, lovačko-bombarderske avijacije, artiljerijskih sredstava i tenkova M-84, uz korišćenje borbenih sredstava koja će uskoro biti uvedena u naoružanje Vojske Srbije.

Foto: Tanjug

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će nastaviti sa ulaganjem u Vojsku Srbije (VS), nabavku oružja i oruđa, iz prevetivnih razloga kako bi se sačuvao mir i stabilnost.

Vučić je po zavšetku vježbe na poligonu “Pešter” kazao da je ostvaren ogroman napredak u osnaživanju vojske, zbog čega današnja VS i ona iz 2013. godine nisu iste.

Foto: Vojska Srbije

Prema njegovim riječima do marta naredne godine, stićiće još četiri aviona MIG 29 iz Belorusije, čime će ih ukupno biti 14. Dodao je i da stiže devet novih nemačko-francuskih helikotera H 145 za vojsku i policiju, tri borbena helikoptera Mi 35 i još tri Mi 17.

“Biće novih tenkova, novi borbenih vozila. To radimo da bismo mogli da sačuvamo slobodu, nezavisnost naše zemlje i da bismo imali mir”, rekao je on.

Foto: Vojska Srbije

Vučić je istakao da novo oružje nije tu da bi bilo upotrebljeno, već da “svako razmišlja kakav bi odgovor Srbije bio u slučaju potencijalnog napada”.

On je kazao i da je za budžet Minitarstva odbrane opredijeljeno 650 miliona eura, ali da je realni budžet mnogo veći i da se kreće od milijarde do milijardu i 50 miliona eura.

Foto: Vojska Srbije

“Prošli smo kroz muke tantalove, ali evo pogledajte ove momke kako su srećni, osmjeh sa lica ne možete da im skinete, a biće toga još”, kazao je Vučić.

Vežbi na poligonu Pešter prisustvovala je premijerka Srbije Ana Brnabić sa ministrima, kao i predsednik i premijerka Republike Spske Milorad Dodik i Željka Cvijanović.

Foto: Vojska Srbije

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem pripadnika Vojske Srbije “Vek pobednika 1918-2018” u čast stote godišnjice pobjede u Prvom svjetskom ratu, održana je danas na 10 poligona.

Prema najavama, u vježbi je učestvovalo 8.000 pripadnika Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva, Rečne flotile i drugih sastava.