Đekić: SDP je oduvijek za jedinstvenu Islamsku zajednicu

0
257

“Sandžačka demokratska partija je oduvijek bila za jedinstvenu Islamsku zajednicu i sada ponavljamo taj stav. I sada smatramo da Islamska zajednica mora biti jedna, nepodijjeljena i jedinstvena, rekao je danas na konferenciji za medije predsjednik Gradskog odbora Sandžačke demokratske partije za Novi Pazar Fahrudin Đekić.

On je, komentarišući aktuelna zbivanja u Sandžaku, ponovio raniji stav ove stranke da je za SDP prihvatljiva isključivo jedinstvena Islamska zajednica koja će imati podršku svih muslimana u Sandžaku, prenosi RTV Novi Pazar.

“Svima nam je jasno da smo mi veoma mali na ovom prostoru da bi smo dozvolili sebi taj luksuz da budemo podijeljeni. Potrebna nam je jaka i jedinstvena IZ koja će imati podršku svih nas, svih muslimana ali i i podršku iz Sarajeva, Turske i arapskih zemalja, koja će nas u punom svjetlu i kapacitetu predstavljati u svijetu. Zajednica koja će punim autoritetom organizovati vjerski život u Sandžaku”, rekao je Đekić.

Screenshot RTV Novi Pazar

Kada je u pitanju Islamska zajednica, navodi Đekić, tu pluralizma nema, i o tome nema razgovora. Islamska zajednica mora biti jedna i jedinstvena.

“Takva jedinstvena Islamska zajednica jeste cilj svima nama, te u tom smjeru svi moramo i raditi. Takva zajednica će riješiti mnoge naše probleme, spriječiti nastajanje sekti i raznih tumačenja islama koji nisu specifični za naše područje. Ona (IZ) će omogućiti i potpuni povraćaj imovine oduzete od Islamske zajednice, da se ta imovina vrati u funkciju Islamske zajednice. Jedinstvena Islamska zajednica će dovesti do toga da se pomire zavađena braća, komšije i prijatelji te da se vrati normalan vjerski život muslimana u Sandžaku. Ponavljam, Sandžačka demokratska partija će pružiti podršku svakom djelovanju i potezu koji ide u smjeru postizanja jedinstva muslimana i jedinstvene Islamske zajednice”, kazao je Đekić.