Destruktivnim i nezakonitim djelovanjem Zukorlić ucrtao put podjelama muslimana

0
231
Foto: Anadolija

Raspadom SFRJ, prestala je da postoji jedinstvena Islamska zajednica (IZ), nakon čega su dijelovi te Zajednice usvojili svoje ustave i proglasili samostalnost. Istovremeno, u Srbiji je nastavljen kontinuitet Islamske zajednice sa sjedištem u Beogradu, na čijem čelu je bio tadašnji muftija beogradski Hamdija Jusufspahić.

Svi problemi i nesporazumi kreću pogrešnim aktivnostima tadašnjeg predsjednika Mešihata IZ Sandžaka Muamera Zukorlića, koji je kako tada, tako i danas, pokušavao da nametne sebe kao lidera muslimana u Beogradu, ali i u Podgorici. O tome najbolje svjedoči dokument iz 2000. godine u kojem Zukorlić traži od kabineta Slobodana Miloševića da mu pomogne u registraciji “Islamske zajednice u Jugoslaviji“ sa sjedištem u Novom Pazaru. Destruktivno i nezakonito djelovanje Zukorlića ucrtalo je put podjelama muslimana Srbije, a djelimično i Crne Gore, objašnjava u intervjuu za “Danas” poglavar IZ Srbije reisu-l-ulema Sead Nasufovuić.

Iznenadila je vaša inicijativa o referendumu na kojem bi se muslimani u Srbiji izjasnili o objedinjavanju dvije IZ. Koji su vam bili motivi, kakav odgovor očekujete i i šta ako ne bude pozitivan?

– Inicijativa o referendumu potiče iz naroda već nekoliko godina kao najbolji i najdemokratskiji način da se stavi tačka na podjele u IZ. U posljednje vrijeme, ova ideja zauzima važno mjesto u razgovorima zvaničnih krugova muslimana Sandžaka. Ideja je da se svi muslimani Srbije izjasne koju i kakvu IZ žele. Moja želja je da se svi relevantni faktori okupe oko ove ideje, formiraju zajednički odbor za sprovođenje referenduma, kao i da se čelni ljudi islamskih zajednica obavežu na poštovanje rezultata. Time bismo imali jedinstvenu zajednicu muslimana Srbije u kojoj bi bilo mjesta za sve vjernike i vjernice, imame i službenike IZ. Od predstavnika IZ u Srbiji, očekujem pozitivan odgovor. Naše zajednice postoje zbog naroda, a ne narod zbog nas. Zato je važno da ukažemo poverenje narodu, da oni odluče o sudbini IZ. U ovom trenutku, ne želim, da se bavim pretpostavkom da neću dobiti pozitivan odgovor. Očekujem da pozitivno odgovore.

Komentariše se da je pitanje podjela u IZ ispolitizovano, da ste vi bliski partijama koje su politički protivnici bivšem glavnom muftiji IZ u Srbiji Muameru Zukorliću, koji predvodi sistem čiji je stožer IZ u Srbiji?

– Blizak sam svim muslimanima i muslimankama u Srbiji. Za njihova prava i slobodu vjerskog života položio sam zakletvu Bogu na dan prijema Menšure. To muslimani Srbije znaju. Istina, postoji dio muslimana okupljenih oko Zukorlićeve stranke koji politički promišljaju i vjeruju da ko nije politički s njima, da je protiv njih u svakom pogledu. Ljude ne dijelim po strankama, nacionalnosti, socijalnom ili akademskom statusu. Pred Bogom smo svi isti, osim po stepenu svjesnosti i ljubavi prema Bogu, a o tome mi ne donosimo sud.

Da li IZ BiH i Dijanet Turske mogu da doprinesu organizovanju referenduma i u pomirenju dva IZ? Kakva je njihova uloga, do sada, bila?

– IZ u BiH ima subjektivno-pristrasan, a Dijanet Turske objektivno-nepristrastan pristup u rješavanju problema na relaciji dve IZ na teritoriji Srbije. Ova tvrdnja je više puta dokazana. O eventualnoj ulozi IZ u BiH i Dijaneta Turske, trebalo bi posebno razgovarati na zajedničkom Odboru za organizaciju referenduma.

Nedavno ste iznijeli informaciju da je sadašnji predsjednik Mešihata IZ u Srbiji muftija Mevlud Dudić, krajem jula ove godine, boravio u IZ Albanije, za koju tvrdite da pripada organizaciji FETO (gulenistima). Može li to da se odrazi na djelovanje IZ u Srbiji, kada je u pitanju odnos Turske?

– Informacije koje sam naveo su tačne i provjerljive. Nakon mog prvog iznošenja u javnost ovih informacija pojavila se određena doza bojažljivosti i neprihvatanja, ali su one bez sumnje potvrđene skorašnjim dolaskom muftije iz Albanije (pripadnika FETO) na svečanost kod gospodina Mevluda Dudića povodom 25. godišnjice Mešihata IZ Sandžaka. Kakav paradoks! Taj Mešihat su nezakonito ukinuli 2007. godine, a mi smo ga obnovili i djeluje pri Rijasetu IZ Srbije. Ne znam, kakav će stav zauzeti Dijanet Turske po pitanju opasnih grešaka koje Dudić pravi. Ne treba zaboraviti, da u Turskoj organizacija FETO ima status terorističke organizacije.

Da li predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima udjela u produbljivanju podjela u IZ, uzimajući Zukorlića za koalicionog partnera na republičkom nivou?

– Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predsjednik je svih građana. Od njega očekujem objektivan i pravedan stav prema IZ Srbije. Istina, Zukorlić je njegov koalicioni partner, koji je kao jedan od glavnih ciljeva političkog angažmana naveo interes svoje IZ. Zukorlić se tog obećanja drži. Ne znam koliko predsjednik Vučić ima u vidu da je djelovanje Zukorlića, bez izuzetka i konstantno, štetno za IZ Srbije.