Britanci, Francuzi, Šveđani, Italijani i Nijemci odbacili odluku SAD-a o Jerusalemu

0
1022
Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a (Foto: EPA-EFE)

Predstavnici Velike Britanije, Francuske, Švedske, Italije i Njemačke u Ujedinjenim nacijama (UN) odbacili su odluku Washingtona o Jerusalemu nakon današnje sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, poručujući kako je Jerusalem zajednička prijestolnica Izraela i Palestine.

Ambasador Rusije Vasil Nebenzya istakao je kako principijelni stav Rusije ostaje nepromjenjljiv, a to je kako će Rusija pružiti podršku dugoročnom palestinsko-izraelskom rješenju u okviru kojeg će biti osigurano mirno i sigurno postojanje Izraela u međunarodno priznatim granicama.

“Bliskoistočni kvartet ostaje jedinstveni posrednički mehanizam. Istočni Jerusalem će biti buduća prijestolnica Palestine, a Zapadni Jerusalem prijestolnica države Izrael”, naglasio je Nebenzya.

Američka ambasadorica u UN-u Nikki Haley istakla je kako odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa nije promijenila stav Jerusalema te kako Izrael ima pravo odlučiti gdje će biti njegov glavni grad, piše BBC.

Ona je dodala kako su SAD i dalje “posvećene postizanju trajnog mirovnog sporazuma” te je optužila UN za pristrasnost.

“Izrael nikada neće i ne bi trebao biti prisiljen na sporazum od Ujedinjenih nacija ili od bilo koje grupe zemalja koje su dokazale svoj nemar prema izraelskoj sigurnosti”, kazala je Haley.

Prema mišljenju stalnog posmatrača Palestine u UN-u Riyada Mansoura, Trumpova odluka ne dozvoljava Americi da vodi mirovni proces u regionu.

Podsjećamo, Izrael je oduvijek smatrao Jerusalem glavnim gradom, dok Palestinci tvrde da je Istočni Jerusalem, koji je okupirao Izrael u ratu 1967. godine, glavni grad buduće palestinske države.