Beogradski tabloid plaši Srbe: Ugljanin i Zukorlić otcjepljuju Sandžak!

132

Sandžački političari sa Sulejmanom Ugljaninom i Muamerom Zukorlićem na čelu jedva čekaju da se pojavi neki povod pa da na sav glas istaknu kako će se Sandžak odvojiti od Srbije, piše beogradski “Alo!”.

Kako spekuliše ovaj tabloid, Ugljanin i Zukorlić su otišli i korak dalje i odlučili da razgovaraju o mogućoj pripremi Deklaracije o opstanku Bošnjaka koja bi bila kontramera na Deklaraciju za opstanak Srba na kojoj će da rade predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Bošnjaci iz Sandžaka uopšte ne skrivaju da bi se najradije ako bi im se ukazala prilika odcepili od Srbije i pripojili Bosni i Hercegovini. Imaju osećaj da oni Bosni više pripadaju. Priča o Deklaraciji o opstanku Srba i eventualnom pripajanju Srbije i Srpske koje je pominjao Dodik učinila im se kao odličan povod da oni izguraju “svoju priču“. U toj želji saglasni su svi sandžački političari, i sve njihove međusobne političke razlike i razmirice padaju u vodu. Tu bi se udružilili i ljuti rivali Sulejman Ugljanin i Muamer Zukorlić i ostali. Inicijator ovakve takozvane “Bošnjačke deklaracije” je naravno lider SDA Sulejman Ugljanin koji već godinama unazad priželjkuje cijepanje Srbije”, otkriva navodni izvor lista “Alo!”.

A u prilog te priče, navodi se u tekstu tabloida “Alo!”, najbolje idu nedavne izjave upravo visokog funkcionera SDA-a Enisa Imamovića i lidera BDZ-a Muamera Zukorlića.

“Sandžak i manji entitet u BiH tzv. “Republika Srpska” ni po čemu nisu isto jer je Sandžak istorijska činjenica, a ovo drugo nastalo na etničkom čišćenju i genocidu nad Bošnjacima, rekao narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović i dodao:

“Sandžak svoja prava crpi iz svog vekovnog postojanja i opstajanja, iz svoje antiratne i antifašističke tradicije, iz domaćeg i međunarodnog prava, te brojnih međunarodnih ugovora kroz vekove do danas, dok je tzv. ‘Republika Srpska’ klasični ratni plen agresije na BiH devedesetih godina što ga čini potpuno odvojenim od Sandžaka u svakom smislu. Zato pravo Sandžaka i svih građana Sandžaka nema apsolutno nikakve veze sa ovom genocidnom tvorevinom i bilo čime što se u njoj i u vezi nje zbiva”, naveo je Imamović.

Sa druge strane, lider BDZ-a Muamer Zukorlić rekao je pre nekoliko dana da bi ukljčivanje Republike Srpske u dijalog o Kosovu predstavljalo raspakivanje celog regiona i da bi se tu uključilo i pitanje Sandžaka.

“O Srpskoj u Srbiji ne bi smelo i moglo da se priča bez Sarajeva. Hoću da kažem da, ako bi se pričalo o RS, onda bi se tu moralo uključiti i Sarajevo, ali i Sandžak”, rekao je Zukorlić.

Prema njegovim riječima, bilo koja politička ideja jeste legitimna sve dok podrazumeva međusobno uvažavanje, poštovanje suvereniteta, države, granica država i tome slično.

“Ne može se tretirati pitanje RS u Beogradu samo, odnosno unutar srpskog unutrašnjeg dijaloga. To pitanje otvara i pitanje Sandžaka, odnosno mi bismo morali u tome da učestvujemo, ali i svi važni faktori u celom regionu. Partikularno otvaranje pitanja otvara vrata destabilizaciji cijelog regiona”, istakao je Zukorlić, prenosi “Alo!”.