Beograd / Na Sajmu tekstila 50 izlagača iz Turske, Srbije, Bugarske, Hrvatske, Grčke i Kine

0
305
Foto: Balkan Textile

Na Sajmu tekstila “Balkan Textile Fair”, koji je jučer otvoren u Beogradu, predstavlja se 50 izlagača iz Turske, Srbije, Bugarske, Hrvatske, Grčke i Kine, a posetioci do 2. marta mogu videti sve aspekte tekstilne proizvodnje, od tkanina, prediva, pletenine, odeće, pa sve do mašina za proizvodnju i obradu tekstila, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečano otvarajući Sajam, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da danas u Srbiji posluje 29 kompanija iz oblasti tekstilne industrije čiji su vlasnici državljani Turske, a od toga je samo u poslednjih pet godina otvoreno deset ozbiljnih tekstilnih fabrika.

Ljajić je najavio da će za nekoliko meseci biti otvorena još jedna tekstilna fabrika u Malom Zvorniku, a pregovara se i o dolasku još dva proizvođača tekstila.

Foto: novosti.rs

Ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic ocenio je da je Sajam značajan za trgovinske odnose Srbije i Turske, podsetivši da je prošle godine ukupna robna razmena dve zemlje premašila 1,2 milijarde dolara, od čega je 50 miliona dolara bilo samo u oblasti tekstilne industrije.

On je kazao da turske tekstilne kompanije u Srbiji zapošljavaju oko 5.000 ljudi, te da se prilikom posete predsednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji planira otvaranje fabrike tekstila u Kraljevu, koja bi zaposlila 2.500 ljudi.

Na 7. sajmu tekstila, od 50 izlagača, 32 je iz Turske. Među njima je i “Rec tekstil”, koji dugo godina proizvodi kvalitetne materijale od pamuka, poliestera, viskoze i likre, a prvi put se ove godine predstavlja na Sajmu.

Kako je rekao Suad Redžepović iz ove firme za AA, Srbija poslednjih godina sve više uvozi tekstil iz inostranstva, zbog čega je učešće na ovom Sajmu korak napred u tom pravcu.