Ambasador Bilgic: Cilj je da se “turski akademci” vrate u Srbiju i Sandžak

94
Foto: Anadolija

Amabasador Republike Turske u Beogradu Tanju Bilgic izjavio je danas da je osnovni cilj da se studenti i akademci iz Srbije i Sandžaka koji su stekli obrazovanje u Turskoj vrate u svoju zemlju i dadu doprinos u razvoju ekonomije i društva.

Bilgic koji je u Novom Pazaru i Sandžaku juče učestvovao na obilježavanju 15. jula, dana pobjede demokratije u Turskoj, je na Pazarištu kod Novom Pazara za studente i svršenike fakulteta iz Sandžaka u Turskoj priredio doručak, s ciljem međusobnog upoznavanja i buduće saradnje.

“Osnovni cilj nam je, kako sam im preporučio, da se kao akademci koji znanja stekli u Turskoj vrate u Srbiju u uzmu učešće u razvoju ekonomije i doprinesu razvoju cjelokupnom društva. Kao ambasada smo uvijek spremni da im izađemo u susret“, rekao je Bilgic, javlja Anadolu Agency (AA).

On je istakao da je studentima i mladim diplomcima ukazao da je 15. jul veoma važan i da je taj datum pokazao kako se čuva demokratija.

“Detaljnije sam im objasnio kako je ovaj časni narod svojim tijelima bio meta i živi štit prilikom pokušaja državnog ugovora i posebno sam skrenuo pažnju da, kao mladi ljudi, budu svjesni šta je teroristička organizaciju FETO“, istakao je turski diplomata.

On je dodao da je posebno važno da, ne samo studenti i akademci iz Sandžaka, već svi oni iz cijele Srbije koju su se obrazovali u Turskoj imaju bolju međusobnu komunikaciju.

Prema riječima ambasadora Bilgica jedan od osnovnih ciljeva je da se povećaju aktivnosti na planu saradnje akademaca iz Turske i turskih investitora u Srbiji.

“Politički odnosi Turske i Srbije su veoma dobri, ekonomska saradnje dvije zemlje je svakog dana u usponu, dolaze turski investitori u raznim oblastima i proje svega njima su potrebni ljudi sa znanjem turskog. Kao primjer, advokat ili inžinjer sa znanjem turskog, postoji potreba za onima koji znaju turski i mogu biti vodiči poslovnim ljudima“, poručio je ambasador Bilgic najavivši u narednom periodu dolazak većeg broja turskih investitora u Srbiju i regiju Sandžak.

Od perioda ratne krize u bivšoj Jugoslaviji do danas više stotina mladih iz Sandžaka i ostalih dijelove Srbije otišlo je na školovanje u Republici Turskoj.