Almir Mehonić: Albanizacija sandžačkih Bošnjaka

806

Piše: Almir Mehonić

Skoro se na nekim sandžačkim portalima pojavila reportaža jedne albanske televizije kojoj je bio za cilj da pokaže kako su Bošnjaci Sandžaka, poglavito ovog novopazarsko-pešterskog kraja, zapravo etnički Albanci.

Ovo je samo nastavak jedne tendencije, o kojoj skoro pa svi šute, a sa kojom se želi podvući da su sandžački Bošnjaci zapravo Albanci koji su tuđinci u svom bošnjačkom identitetu.

Do mene je, čak, došla informacija da su se nudila i novčana sredstva onima koji žele ovu tezu i naučno obrađivati.

Ovo nije ništa drugo do druga strana kovanice onoga što su i srpski nacionalisti pokušavali i pokušavaju decenijama, odnosno predstaviti da su Bošnjaci “poturčeni Srbi”.

Foto: Facebook/Almir Mehonić
Foto: Facebook/Almir Mehonić

Albanski narod jeste naš prijateljski narod i jeste nama blizak po mnogim stvarima, no, to se prijateljstvo neće i ne može širiti tako što ćemo se albanizirati. Sa tim tezama se može samo naše prijateljstvo pokvariti.

U svrhu ove teze postavljam jedan citat iz knjige “Novopazarski Sandžak i njegov etnički problem” izdat još davne 1912. autora Ivana Kosančića. Ovaj citat najbolje govori da je stanovništvo ovog kraja pripadalo “bosanskom tipu muslimana” odnosno da su na ovom području od vajkada živjeli Bošnjaci. Relevantnost ove tvrdnje je velika s obzirom da autor nije imao motiva da nas odredi kao Bošnjake. Prije je imao motiva da kaže da smo Srbi.

albanizacija-bosnjaka-3
Foto: Facebook/Almir Mehonić

To što i sada neko od starih Bošnjaka na Pešteri zna albanski jezik ili što određeni toponimi vode porijeklo iz albanskog jezika, znači samo da se nekada vršila albanizacija tog prostora i naroda a nikako da tu žive etnički Albanci.

I naravno to ne znači da ne postoje određene porodice koje vode porijeklo od Albanaca, kao što postoje porodice koje vode porijeklo od Srba, Turaka i sl. No, ovdje govorimo o većini stanovništva.

I na kraju, čudi me da neki alimi i intelektualci djele ovu tv reportažu, isto kao što me čudi da intelektualna zajednica u Sandžaku šuti na sve ovo.

Izvor: Sandzacke.rs