Albanski mediji: Stranka Sulejmana Ugljanina traži ulice sa imenima albanskih ličnosti

0
323

Albanski mediji na Kosovu i Makedoniji izvjestili su o zahtjevu SDA Sandžaka da se u Novom Pazaru i sandžačkim opštinama, kako se navodi, “preimenuju ulice sa imenima albanskih, bošnjačkih, srpskih i međunarodnih ličnosti”.

Internet portali na albanskom jeziku uglavnom prenose tekst autora Ismeta Azizija u kojem se navodi da Stranka demokratske akcije (SDA), čiji je lider dr. Sulejman Ugljanin, zahtijeva od skupština Novog Pazara, Tutina i Sjenice da preimenuju ulice sa imenima albanskih, bošnjačkih, srpskih i međunarodnih ličnosti. Imena albanskih ličnosti su: Aqif Blyta, Shaban Polluzha, Ferhat Draga, Nexhib Draga, Ahmet Daci, Ibrahim Rugova, Adem Demaçi, Fehmi Agani i Naim Frashëri, kao i Iliria.

U tekstu se navodi da je ovaj prijedlog je usvojen u Skupštini Opštine Tutin i da će prema odluci Skupštine ove opštine, ulice i naselja, pored bošnjačkih i srpskih ličnosti, dobiti i imena istaknutih albanskih ličnosti iz svih naseljenih područja Albanaca.

U tekstu se podsjeća da je odluka SDA o promjeni naziva ulica, koja je ranije ove sedmice poslana skupštini Novog Pazara, uklonjena je sa dnevnog reda iako je ranije bila predviđena.

“To je urađeno na prijedlog SNS-a čiji je lider je srpski predsjednik Aleksandar Vučić, jer se znalo o čemu treba da se raspravlja i kakva će biti odluka. Odbornici SDP-a, čiji je lider Rasim Ljajić glasali su za uklanjanje tačke sa dnevnog reda. Članovi SPP-a, čiji je lider Muamer Zukorlić, koji su u opoziciji, nisu učestvovali u glasanju. Rečeno je da glasanje neće biti odobreno dnevnim redom. Ovom prilikom raspravljalo bi se o promjeni naziva ulica grada Novog Pazara, konačno odobravanje prijedloga stranke Dr. Ugljanina”, navodi se u tekstu objavljenom na više albanskih internet portala.

Kako u svom tekstu piše Ismet Azizi, prema prijedlogu Sandžaka SDA, ime Aqifa Blyta trebalo bi da zadrži sadašnja ulica “Gojka Bačanina” koja se nalazi u centru grada, gdje je nekada bila njegova kuća, koju su komunističke vlasti konfiskovale.

“Pored toga, ulicama Novog Pazara, prema SDA, trebalo bi da se dobiju i imena albanskih ličnosti kao što su Naim Frashëri, Adem Demaçi, Shaban Polluzha, Ibrahim Rugova, Ferhat Draga, Iliria itd. Ulica koja će dobiti ime Shaban Polluzha je u Hotkovu. Ime Dr. Ibrahim Rugova nosiće Ulica Sutjeska, dok će sa imenom Adem Demaçi biti nazvana ulica u naselju Lug.

Centralna ulica u Novom Pazaru, koja se danas zove “Stefan Nemanja”, biće preimenovana u Bulevar ZAVNOS (Sandžačko narodno-oslobodilačko antifašističo vijeće), a prema prijedlogu SDA, Novi Pazar će imati četiri bulevara koji će se zvati: Bulevar Alija Izetbegović, kralj Tvrtko, Bulevar Sandžaka i Vinston Čercil. Sadašnja ulica “1. maj” će dobiti ime osnivača Novog Pazara, Isa-Bega Isakovića, a ulica “7. jula” ime Mehmet-paša Sokolović. Inače, iz geografskih imena predloženo je nekoliko gradova na Kosovu, kao i Preševska dolina. Postoji i ime države Kosovo, Albanije, Šar planine i Prokletija, navodi se u tekstu.

U obrazloženju prijedloga za promenu naziva ulica, stav SDA je da sadašnja imena ni na koji način ne odražavaju identitet Novog Pazara. Inače se očekuje da će na narednoj sjednici Skupštine opštine Sjenica biti odobren prijedlog SDA i preimenovanje ulica prema prijedlogu ove stranke, čiji je lider Dr. Sulejman Ugljan, da dobije konačni oblik, zaključuje se u tekstu.