Novi izum domaćih “šeika” – zašto je gorivo u Srbiji skočilo 50 RSD po litru

0
195

Cijene goriva na benzinskim stanicama u Srbiji nastavljaju da skoro svakodnevno rastu.

Najnoviji “izum” domaćih “šeika” je da cijene rastu po 50 para po litru.

Tako je bilo i u srijedu, na većini benzinskih stanica, pa je benzin BMB 95 dostigao cijenu od 156,70 dinara za litar (nešto veće cijene su pokraj auto-puta i tamo gdje u blizini nema konkurentskih pumpi), evrodizel drži “uobičajeno rastojanje” od oko deset dinara (166,90 za litar), a takozvana super goriva (dodatno obogaćena aditivima ili bolje filtrirana) ruše sve granice pa je “bolji dizel” prešišao 170 dinara za litar na većini benzinskih stanica a kvalitetniji benzin se izjednačio sa evrodizelom pa košta 166,70 dinara za litar.

Za poskupljenja u julu i početkom septembra “naftaši” su krivili nizak nivo Dunava jer su barže plovile poluprazne pa je samim tim i cena transporta bila veća. Ovoga puta do poskupljenja je, prema analizi Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), došlo zbog konstantnog rasta sirove nafte na svetskim berzama.

Cijena sirove nafte tipa “brent” je u poslednja dva mjeseca povećana za 20 odsto, dok su berzanske kotacije benzina i dizela zabilježile čak i nešto veći rast. Što smo bliže novembru, kada će početi puna primena sankcija SAD prema Iranu, globalno tržište nafte je sve nervoznije. Još nije potpuno jasno da li će i ko željeti i moći da nadoknadi smanjenje ponude sirove nafte. Debalans ponude i potražnje je očekivana posledica odluke Sjedinjenih Američkih Država i grupe zemalja koje je u tome podržavaju, da ne kupuju naftu iz ove azijske zemlje. Pošto je izostala najava organizacije “OPEC+” da će podići proizvodnju od novembra, još uvek ima kupaca koji su spremni da plate dolar više, zbog čega cijena sirove nafte beleži rast – objašnjava za Večernje novosti Tomislav Mićović, generalni sekretar UNKS.

Da podsjetimo, spirala cijena goriva u ovoj godini počela je sredinom marta jer je država povećala akcize za 1,60 dinara po litru benzina i 1,64 dinara po litru dizela. Prije toga je benzin prodavan za oko 144 dinara a dizel za 150 dinara po litru.