Mihajlović: Gradnja autoputa Beograd-Sarajevo sljedeće godine

0
112

Izgradnja autoputa Beograd–Sarajevo trebala bi da počne sljedeće godine, kazala je Tanjugu srbijanska ministrica građevinarstva, pometa i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Dodala je kako je to dogovoreno u Turskoj, gdje boravi državna delegacija Srbije s privrednicima.

Mihajlović je u nedjelju u Istanbulu potpisala Memorandum o suradnji s turskom građevinskom kompanijom Tasyapi, na osnovu kojeg bi turska kompanija trebala uraditi tehničke i finansijske prijedloge nekoliko infrastrukturnih projekata u Srbiji.

“Dogovorili smo da sljedeće godine moramo imati završenu dokumentaciju, završen model finansiranja i početak izgradnje. Dakle, to je najkasnije za godinu dana”, kazala je srbijanska ministrica.

Kako bi se ubrzao rad na projektima rehabilitacije regionalnih puteva Novi Pazar – Tutin i Aljinovići -Sjenica – Novi Pazar, kao i gradnja obje dionice autoputa Beograd – Sarajevo, koje se nalaze u Srbiji, od Kuzmina do Srijemske Rače, i od Požege do Kotromana, odnosno granice s BiH, Srbiju će sljedeće sedmice posjetiti delegacija turske građevinske kompanije Tasyapi.

Dodatno, turska kompanija će, prema njenim riječima, zajedno s kolegama iz Srbije raditi na modelima finansiranja autoputa, odnosno, dvije rute autoputa između Beograda i Sarajeva.

Ovo nije pitanje samo Srbije i Turske, ovo je zaista regionalno pitanje, pitanje odnosa Srbije i Bosne i Hercegovine, naglasila je Mihajlović.

“Što se tiče Bosne i Hercegovine, činjenica je da su tu postojali problemi oko toga koja će to ruta biti, kada govorimo o autoputu, ali Srbija je rekla “mi smo spremni i za jednu i za drugu rutu”. Koja god ruta se bude dogovorila, za Srbiju je to sasvim dobro”, ustvrdila je srbijanska ministrica.

Po njezinim riječima, Srbiji nije problem da gradi autoput preko Požege i Kotromana, kao ni preko Srijemske Mitrovice, ali je važno, kako kaže Mihajlović, da se napravi trojni memorandum Srbija-Turska-BiH te odredi ruta buduće prometnice.