Ljajić: Prošle godine u Srbiju uvezeno 150.000 polovnih automobila

0
175
Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je jučer u Nišu da se kupovna moć stanovništva u Srbiji polako popravlja i da to pokazuje i činjenica da je prošle godine uvezeno 150.000 polovnih automobila.

“To pokazuje da postoji potencijal tržišta automobila u Srbiji, koje je jedno od najznačajnijih u regionu”, izjavio je Ljajić na otvaranju devetog Sajma automobila, motora i prateće opreme “Auto moto fest Niš 2018”.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

On je kazao da je pokazatelj oporavka privrede i to što raste uvoz novih automobila.

“U 2008. godini, koja je bila pretkrizna godina, imali smo 60.000 prodatih novih automobila, dok ih je prošle godine bilo 26.000. Do septembra ove godine prodato je na našem tržištu 20.000 novih automobila, a očekujemo do kraja godine da bude prodato nekih 30.000 automobila”, rekao je Ljajić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Prema njegovim riječima, od 2001. godine do sada u Srbiju je ušlo oko 70 kompanija iz sektora automobilske industrije u kojima radi oko 40.000 ljudi, što predstavlja 10 odsto stranih investicija u Srbiji.

“Od 15 najvećih izvoznika u Srbiji, pet su iz automobilske industrije, i tih pet kompanija ostvaruje najveći izvoz. Prednjači Fiat, tu su i Tigar, Leoni, Jura”, izjavio je Ljajić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Deveti po redu sajam automobila, motora i prateće opreme trajaće do nedjelje 7. oktobra. Na sajmu je prisutno 15 izlagača i posjetioci će između ostalog moći da vide i 10 srpskih premijera poznatih auto brendova.

Na sajmu je, prvi put u Srbiji, izložen Pežoov automobil – model 508. Serijska proizvodnja tog modela još nije počela, a proizvedeno je samo pet takvih automobila.

Pored putničkih automobila na sajmu su predstavljena i teretna i dostavna vozila.