Beograd / Svečano otvoren 41. međunarodni sajam turizma

0
186
Foto: Anadolija

U Beogradu je danas svečano otvoren 41. međunarodni sajam turizma pod sloganom “Leto je brže nego što mislite”, na kome posetioci do 24. februara mogu da izaberu putovanja i letovanja na popustima, između više od 650 izlagača iz 38 zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić je otvarajući 41. Međunarodni sajam turizma rekao da turizam nije samo zabava i rekreacija, već značajno doprinosi ekonomskom oporavku zemlje.

“Po prvi put u 2018. u Srbiji imamo izjednačen broj domaćih i stranih turista, a takođe prvi put smo prešli magičnu cifru od 1,5 milijardi dolara čistog deviznog priliva od turizma”, kazao je Ljajić, prenosi Beta.

Prema njegovim riječima, Srbija je po rastu broja dolazaka stranih gostiju na šestom mjestu u Evropi što je “do pre nekoliko godina bilo nezamislivo”.

Ljajić je naveo da se u zemlji u ovoj godini očekuje oko 3,6 miliona gostiju i devizni priliv od turizma od 1,7 milijardi dolara.

“Ukoliko ne bude velikih turbulencija, siguran sam da ćemo ove ciljeve postići. Da bismo to učinili moramo da pratimo i savremene trendove koji postoje u turizmu i da pratimo navike turista na globalnom nivou”, ocijenio je ministar.

Foto: Sonja Spasić

Ovogodišnja zemlja partner je Bugarska, prvi put se predstavljaju Maldivi, a ove godine se na Sajam vraćaju i Indonezija i Kuba.

Među zemljama koje učestvuju su i Turska, kao i zemlje regiona, a očekuje se da ove godine Sajam posjeti između 60.000 i 70.000 posjetilaca.